BIKA tábor - Önkéntes

Építő hét

június 30-július 06.

Tini tábor 1. turnus

július 06-12.

Tini tábor 2. turnus

július 20-26.

Bontás

július 26-27.

Általános tájékoztató

Segítőnek várunk, ha olyan fiatal középiskolás, egyetemista fiú vagy lány vagy, aki szívesen vesz részt egy keresztyén szellemiségű táborban, szívesen szolgál gyerekek felé, és nem okoz gondot számodra a nomád életmód, sátorban alvás. Cserében viszont maradandó élményekkel gazdagodhatsz. Segíteni lehet a tábor felépítésénél, a konyhán, a családokban a gyerekek körül, a program lebonyolításában, zenében, színészcsapatban, technikai feladatokban és még számtalan dologban.

Ha vállalod azt, hogy példamutatásoddal, Istennek odaszánt életeddel segítesz nekünk a Biblia és a világmindenség Istenét a táborozók felé bemutatni, akkor köztünk a helyed.

A táborban az alábbi területeken várjuk a segítségedet:

Építő heti önkéntes

Ez a hét a táborhely kialakításáról szól. Szorgos kezek által felépülnek a lakósátrak, konyha, illemhelyiségek, zuhanyfülkék, víztorony, kiegészítve az adott témához illő létesítményekkel. Fiúknak, lányoknak egyaránt találunk testhezálló feladatot. Ha nem rettensz meg az egész napos intenzív fizikai munkától és szívesen segítenél a tábor felépítésében, itt a helyed.

Az építő héttel párhuzamosan zajlik az ALAPOZÓ KÉPZÉS új önkénteseink számára.

Tini tábori önkéntes

A Tini táborban első sorban a programokon és a táborozókkal való foglalkozáson van a hangsúly. Segítőként lehetőségünk van velük együtt átélni a programokat és végigkísérni őket a heti kalandokban. 

Konyhai önkéntes

A tábor minden hetén szükség van konyhai személyzetre, akik gondoskodnak róla, hogy mindenkinek teli legyen a pocakja. Ha szeretsz sütni-főzni, a konyhában sürgölődni, és nem ijeszt meg, hogy mindezt egy sátorban tedd, akkor te vagy a mi emberünk!

Az ÉPÍTŐ HÉTEN és a TINI TÁBORBAN végzett önkéntes munka nem rólunk szól! Végig feszített tempóban, önmagunk kényelmét feladva szolgálunk. Ezért ezekre a hetekre olyan önkénteseket várunk, akik a fentieket tudják és akarják vállalni, és saját elgondolásaikat a tábor céljainak alárendelve vesznek részt ebben a szolgálatban.

Az ÉPÍTŐ HÉTEN a fizikai, míg a TINI TÁBORBAN inkább a lelki munkának jut fontosabb szerep. Gyere arra a hétre, amelyiket közelebb érzed magadhoz, persze akár több hetet is vállalhatsz!

Nálunk teljesítheted az 50 órás közösségi szolgálatodat is!

Az önkéntes csapat összeállítására nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen szeretnénk olyan példákat állítani a tinik elé, akik hiteles keresztény életet élnek a táboron kívül is.

Ha a középiskolás vagy egyetemista korosztályhoz tartozol, akár részt veszel önkéntesként a táborban, akár nem, szeretettel ajánljuk figyelmedbe a BIKA IFI TÁBORÁT is!

Várjuk jelentkezésed!

Aktuális tájékoztató - BIKA tábor 2024

Nagy szeretettel várunk önkéntesnek a Bibliai Kalandtábor építő hetére, és tini táboraiba!

A BIKA tábor nomád stílusú, ami azt jelenti, hogy a várostól és mindenféle infrastruktúrától messze, az erdő mélyén eldugott zöld réten verjük fel sátrainkat. Magunknak főzünk a szervezők által megépített konyhában, „pottyantós” vécéink lesznek, és lesz fürdősátrunk, ahol a nap melegítette vízzel tusolhatunk.

A TINI TÁBORBAN idén a középkorba utazunk:

Merülj el velünk idén a viharos középkorban! Légy bátor lovag, tanulj kézműves mesterséget, és jöhet a kaland!  Szállj szembe az óriásokkal, és legyél te a legbátrabb a lovagi tornán! Védd meg a hited ha kell, s vonulj harcba! Építsük fel együtt a középkor legerősebb városát!

Éljük át együtt keresztény hitünk kalandjait a BIKA-táborban! 

Az idei tábor helyszíne: Szomolya közelében, az erdőben

Időpontok:

 • Építő hét: 2024. június 30-július 06.
 • Alapozó képzés (BT) 2024. június 30-július 05.
 • Tini tábor – 1. TURNUS: 2024. július 06-12. (Július 05-én kötelező felkészítő napot tartunk a tábor helyszínén!)
 • Tini tábor – 2. TURNUS: 2024. július 20-26 (Július 19-én kötelező felkészítő napot tartunk a tábor helyszínén!)
 • Bontás: 2024. július 26-27.

FIGYELEM! A TINI táborokba jelentkező önkéntesek esetében a jelentkezés elfogadásához pásztori/elöljárói ajánlólevelet kérünk! Ha voltál már nálunk (tini táborban) önkéntes, esetenként akkor is kérhetünk tőled ajánlólevelet. Ezt a jelentkezésed során rendszerünk automatikusan kiküldi az általad megadott kontakt személynek. A TINI táborba jelentkező új önkéntesek esetében az elbírálás feltétele a pásztori ajánlólevél beérkezése!

Emellett 2021-től a BIKA TINI táboraiban új önkénteseink számára az ÖNKÉNTESSÉG FELTÉTELE a Alapozó képzés (BT) elvégzése. (Ettől csak abban az esetben tudunk eltekinteni, ha megfelelő tapasztalattal rendelkezel már a gyermekek közötti szolgálat és a nomád életmód terén.)

Jelentkezési díjak:

 • Építő hét / Alapozó képzés (BT)INGYENES (De ha van rá lehetőséged, szívesen fogadunk 10.000 Ft  hozzájárulást a hét költségeihez.)
 • Tini tábor: 14.000 Ft/hét

Kedvezmények a TINI táborba való jelentkezés esetén:

 • április 30-ig történő jelentkezés esetén 30% kedvezménnyel 10.000 Ft
 • Mindkét TINI turnusra történő jelentkezés esetén 4.000 Ft kedvezmény a végösszegből (ez április 30-a előtt 16.000 Ft-ot jelent a két turnusra, míg utána 24.000 Ft-ot)

Előleg: 5000 Ft (Csak akkor utald, ha már elfogadtuk jelentkezésedet! Erről e-mailben értesítünk!)

Jelentkezési határidő: 2024. május 31.

Az űrlap elküldése nem véglegesíti a jelentkezésed! Jelentkezésed elfogadásáról a beérkezéstől számított 7-10 napon belül írásban értesítünk.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a végleges díjak és kedvezmények mértékénél a határidőnek megadott nap 23:59 órájáig beérkezett jelentkezési lap számít!

Díjak befizetése:

 • Bankkártyás fizetés a jelentkezés elfogadását követően a SimplePay felületén keresztül.
 • Banki átutalás vagy befizetés a Horgony Egyesület számlaszámára: OTP Bank 11704007-22044929. Kérjük, a közleményben tüntesd fel az általunk küldött számla számát és a nevedet.
 • Személyesen készpénz befizetéssel a szervezőknek.

Fizetési ütemezések:

 • Első részlet: (előleg: 5.000 Ft) a jelentkezésed elfogadásakor válik esedékessé. Erről  e-mailben értesítünk, a levélben az utaláshoz, fizetéshez szükséges valamennyi infó benne lesz.
 • Második részlet: A fennmaradó összegről tábor kezdés előtt e-mailben (az általad jelentkezéskor megadott címre) számlát küldünk.

Lemondási feltételek:

A jelentkezés visszavonására (a részvételtől történő elállásra) a tábor szervezői felé az info@bikatabor.hu címre a jelentkezés során megadott e-mail címről küldött e-mail-ben van lehetőség, a következő feltételekkel:

 • A tábori részvételtől a jelentkező az első részlet (5.000Ft) befizetése előtt bármikor, következmények nélkül elállhat.
 • A jelentkezés rögzítése és a részvételi díj első részletének bankkártyás vagy banki átutalással történő kifizetését követően a Horgony Egyesület a részvételi szándékot véglegesíti, a férőhely foglalást teljes egészében teljesíti, ezzel a résztvevő a 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet 29. §. (1) a) pontja alapján az elállási jogát, illetve felmondási jogát nem gyakorolhatja, csak a következő feltételek alapján:
  • Ha a jelentkezés visszavonása a jelentkezési határidőig (2024. május 31.) megtörténik, a korábban befizetett részvételi díj teljes összegét visszakapja.
  • Ha a jelentkezés visszavonása a jelentkezési határidő után (2024. május 31.) történik, a korábban befizetett részvételi díj összegét 5000 Ft ügyintézési díj levonásával visszaküldjük. A megrendelt póló árát nem tudjuk visszatéríteni.

 AZ ÖNKÉNTES tábori szabályzat pdf-ben letölthető innen!

A tábor hitvallása, célja, szellemisége 

Hitünk, tanításunk és életünk a teljes Szentírásra (Ószövetség és Újszövetség) épül , és azt, mint lezárt kijelentést tartjuk ma is irányadónak. Amit ebből megértünk, azt Isten segítségével tanítjuk, és életünkben megvalósítani igyekezünk.

Isten Szentháromság: Atya, Fiú, Szent Szellem (Szentlélek), Egy Örök Isten. Ennek a titkát megérteni nem tudjuk, de a Biblia kijelentése alapján alázattal elfogadjuk.

A Szentírás Isten kijelentése, Istentől ihletett, és teljes mértékben megbízható, tévedhetetlen, melyet Isten azóta is minden lényeges hibától megőrzött. A Szentírást a Szent Szellem teszi érthetővé, élővé és hatóvá.

Az evangélium fogalma hitünk szerint 

Jézus Krisztus hív minden bűnös embert. Akik megtört szívvel, hittel és bűnbánattal Őhozzá jönnek (megtérnek), azoknak ingyen kegyelemből üdvösséget ad, igaznak nyilvánítja, és új élettel ajándékozza meg (újonnan szüli) őket. Ez az új élet nem a régi megjavítása, hanem Krisztus élete a Szent Szellem által. A jó cselekedetek által nem lehet üdvözülni, azok a Szent Szellem gyümölcse(i) a már újonnan született hívő életében. Isten Szelleme lakozást vesz, és üdvbizonyosságot munkál azokban, akik új, örök életet nyertek Krisztusban.

A Bibliai Kalandtábor (BIKA) céljai 

 • a Biblia legfontosabb üzenetének, az evangéliumnak a továbbadása az élménypedagógiára alapozva, egy-egy történelmi kor, bibliai történet, különböző országok, helyszínek megismerése, történések átélése által
 • természetközeli  életmód elsajátítása a bivakolás, tábortűz gyújtás, tájékozódás és a környezettudatos életvitel megismerésével, módszereivel 
 • az önállóság és felelősségvállalás, valamint a közösségi együttműködés fontosságára és értékeire való nevelés 

A tábori szabályok, a táborban történő események és a tábor szervezési alapelveinek kialakítása a fentebb felsorolt célok és értékek mentén történt, és ezek szellemiségét tükrözi. 

BIKA tábori önkéntesség fogalma

A BIKA tinitábora 10-14 éves korosztály számára szervezett nyári tábor. A tábor szervezéséhez, lebonyolításához a tábor vezetősége a 16 éves vagy annál idősebb korosztályból önkéntes munkatársakkal dolgozik együtt. A munkatársak feladata a programok lebonyolításában való segítség, a táborozók felügyelete, továbbá a tábor vezetőivel való együttműködés a tábor céljainak elérésének érdekében.

Az önkéntesekkel szembeni elvárásaink 

 • A tábor hatékony működése és céljainak megvalósulása érdekében, valamint a tábor magas létszáma miatt szükséges egy olyan szabályrendszer közös elfogadása, mellyel együtt jár bizonyos személyes érdekekről, szempontokról és célokról való önkéntes lemondás.
 • Bizonyos magatartási elvek szükséges részeit képezik annak az erőfeszítésünknek, hogy olyan légkört teremtsünk, melyben megvalósulhatnak a BIKA tábor céljai. Ezért, annak érdekében, hogy a fiatalok előtti bizonyságtételünk következetes és feddhetetlen maradjon, a BIKA tábor elvárja önkénteseitől, hogy tartózkodjanak a szeszesital, dohányáru, illetve bármilyen kábítószer fogyasztásától vagy birtoklásától, és mindenféle házasságon kívüli szexuális tevékenységtől.
 • Önkénteseink számára – a tábor jellegéből fakadóan – már a nomád körülmények is a hétköznapi komfortzónából történő kilépést jelentik, ezért a táborban felmerülő különböző feladatok megoldása az átlagosnál is nagyobb terhelést jelent. Önkénteseink jelentkezésükkel vállalják a BIKA tábor fenti sajátosságából fakadó extrém terhelést, több napos testi, lelki, szellemi kihívást, mely hisszük, hogy segít jellem- és személyiségfejlődésükben.  
 • Az önkéntes munkára való alkalmazás feltétele, hogy a jelentkező tagja vagy aktív résztvevője legyen egy, a BIKA tábor hitvallásával és céljaival azonosulni tudó helyi keresztyén közösségnek, melyről a közösség vezetője az általunk közzétett ajánló formanyomtatványon nyilatkozik. Kivételt képeznek ez alól az építő hétre és a bontásra jelentkezők.
 • A jelentkezés további feltétele az évente, a BIKA tábor építőhetével párhuzamosan megrendezésre kerülő Basic Training (alapképzés) elvégzése, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a BIKA tábor szellemi, lelki és fizikai alapjaival, találkozhatnak azokkal a kihívásokkal, amelyekkel önkéntesként a táborban szembesülni  fognak. Kivételt képeznek ez alól az építő hétre és a bontásra jelentkezők.
 • Az önkéntes munkatársakkal szemben támasztott követelmények betartása abban az esetben is elvárt, ha valakinek saját meggyőződése nem teljesen egyezik ezekkel. Ha valaki jó lelkiismerettel nem tud feltételeinkkel azonosulni, azt önkéntes munkatársként nem tudjuk fogadni. Elvárásainkkal szembeni szándékos engedetlenség a BIKA tábor önkéntes csapatából való azonnali kizárást eredményez.

A BIKA tábor általános szabályai 

 • A tábor az aktuális táborra vonatkozó tájékoztatóban megjelölt találkozóhelyen és időben kezdődik, és az abban zárásként meghatározott helyen és időpontban ér véget. Ezen időszak alatt a tábori szabályzat betartása minden segítő számára kötelező! 
 • A tábor elején kihirdetett, a tábor területét meghatározó határokat átlépni, a tábor területét elhagyni  csak a tábori program keretében vagy a tábor szervezésével összefüggő feladatok ellátására, más esetben kizárólag táborvezetői engedéllyel szabad! 
 • A BIKA tábor alapfilozófiája a természet megismerése és tisztelete. Így minden közreműködő felé elvárás a természet és az abban található élőlények épségének, egészségének megóvása. Kötelesek mindent megtenni azért, hogy az állatok és növények természetes életmenetét csak indokolt esetben zavarják. 
 • A táborban meghatározott időpontokban szervezett programokon történő részvétel mindenki számára kötelező! Kivételt képez ez alól, ha valaki a programok ideje alatt a tábori feladatával összefüggésben olyan tevékenységet lát el, amely ezt akadályozza. 
 • A táborban kihirdetett és kommunikált időpontok (pl. étkezések időpontjai, takarodó stb.) betartása mindenki számára kötelező! 
 • A táborban a résztvevők „családokba” szervezve élnek. A családok élén egy-egy idősebb, felelősségteljes fiatal mint „szülő” áll, néhány „családsegítővel”. A tábor ideje alatt a családba beosztott segítők és a táborozók is engedelmességgel tartoznak a „szülőknek”. Bármely, ezzel kapcsolatban felmerülő probléma esetén a táborvezetőhöz fordulhatnak panaszukkal. 
 • Az önkéntesek egymáshoz, táborozókhoz, vezetőkhöz való viszonyának a kölcsönös tiszteletre, udvariasságra, szeretetre kell épülnie. Egymás sértegetése, trágár beszéd, viszálykeltés nem megengedett! 
 • A táborban kialakított rendben a felettesek tisztelete, utasításainak betartása kortól és nemtől függetlenül kötelező!
 • A közös használatú szerszámokat, eszközöket egy központi raktárban tároljuk. A központi raktárból csak a segítő munkatársak, szervezők hozhatnak el szerszámokat. A raktárból a szerszámot felvevő/elvivő személy az általa elvitt szerszámért teljes felelősséggel tartozik, használat után az eszköz visszakerüléséről gondoskodni és a visszakerülésről meggyőződni köteles. 
 • Testi épséget veszélyeztető eszközök használata csak szervezői, nagykorú felügyelettel vagy a táborvezető által megbízott felügyelővel történhet. 
 • Minden önkéntes felelős a táborhely rendjéért, tisztaságáért, a tábori felszerelés és a rábízott eszközök épségéért, rendeltetésszerű használatáért. A felszerelés vagy eszköz meghibásodását, illetve az ezekben keletkezett károkat a tábor vezetősége felé minden résztvevő köteles haladéktalanul jelenteni! 
 • A szándékos vagy súlyos gondatlanságból elkövetett károkozást a károkozó köteles a tábor számára a helyreállítás költségén megtéríteni! 
 • A tábori konyhában csak az oda beosztott személyek tartózkodhatnak! Nem konyhai dolgozó számára oda belépni csak akkor szabad, ha konyhai munkára van beosztva. 
 • A konyhához tartozó raktárba belépni csak a konyhai vezető kifejezett utasítására szabad! 
 • Az önkéntesek a tábori élelmiszer és vízkészletet kötelesek a valós szükségleteik mértékének megfelelően fogyasztani és felhasználni! Az élelmiszerrel és ivóvízzel játszani, azt pazarolni szigorúan tilos! 
 • Étkezés után mindenki köteles elmosogatni és elpakolni saját evőeszközeit, tányérját, bögréjét. A mosogatás három fázisban, lavórokban történik, a törvény erre vonatkozó előírásai szerint. 
 • Szemetet a tábor területén kialakított szelektív (a hulladék típusának megfelelő) gyűjtőben szabad csak elhelyezni. 
 • A táborban nemenként elkülönített WC, illetve tisztálkodáshoz fóliából és raklapokból készült tisztálkodóegység kerül kialakításra. Ezek tisztán tartása, rendeltetésszerű használata mindenki számára kötelező. Szigorúan tilos az ellenkező neműek egységeibe történő belépés! 
 • A táborban „orvosi” szerepkörben legalább egy szervező tartózkodik, akihez a résztvevők bármilyen egészségügyi panasszal fordulhatnak.  A tábor előtt – szakorvos segítségével – elsősegélykészletet állítunk össze. Az ebben lévő gyógyászati készítmények, gyógyszerek alkalmazásáról a „tábori orvos” dönt. Vényköteles készítmények kizárólag orvosi diplomával rendelkező személy javaslatára adhatók ki. A „tábori orvos” nem feltétlenül orvos végzettségű személy, ezért felelősségi köre súlyosabb, életveszélyes helyzetben elsősegélynyújtásra és a mentésre hivatott szervek értesítésére terjed ki. 

Záró rendelkezések 

 • A tábor vezetői kijelentik, hogy nem vállalnak felelősséget a fenti szabályok be nem tartásából eredő személyi sérülésekért, illetve dologi károkért. 
 • A táborban előforduló konfliktusok kezelése a tábor szellemiségét meghatározó keresztyén értékek mentén történik. Amennyiben az önkéntesek egymás közötti konfliktusaikat nem tudják maguk között megoldani, forduljanak a szervező csapathoz, szükség esetén a táborvezetőhöz segítségért! 
 • Jelen szabályzat rendelkezéseinek megszegése – súlyától függően – az önkéntes munkatárssal szemben felelősségre vonást eredményezhet. Ennek következményeként az önkéntes a táborból hazaküldhető, melyről a táborvezető hoz döntést. Hazaküldés esetén a hazajutásról – saját költsége terhére – az önkéntes köteles gondoskodni. Az a segítő, aki a szabályzatot szándékosan, jelentős mértékben megszegi, több évre vagy véglegesen is kizárható a táborból. 
 • A jelentkezők a jelentkezési űrlap elküldésével kijelentik, hogy jelen dokumentumot elolvasták, megértették, és a benne részletezett szabályokat elfogadják. 

A tábor szervezésekor kiemelten fontosnak tartjuk a költségek minimálisra szorítását egyrészt a nonprofit jelleg megőrzése érdekében, másrészt  azért, hogy a táborok szellemi üzenete minél szélesebb réteghez eljuthasson, anyagi helyzettől függetlenül. Igyekszünk tábor díjainkat alacsony szinten tartani, ami azért lehetséges, mert a szervezők mind az előkészítés, mind a lebonyolítás során, önkéntesen, díjazás nélkül, saját szabadidejük vagy munkahelyi szabadságuk terhére dolgoznak a táborért.

Minden olyan segítséget, felajánlást, adományt szívesen fogadunk, amellyel a BIKA tábort tartalmasabbá, színvonalasabbá eredményesebbé tehetjük. Táborunk non-profit jellege és a folyamatosan amortizálódó közös felszerelés, évről évre kihívást jelent a BIKA tábor megfelelő minőségű lebonyolításában. A részvételi díj a részt vevő táborozók költségeit fedezik. Új eszközök vásárlására, bővítésre csak adományokból van lehetőségünk melyeket eddig gyülekezeti és magán hozzájárulásokból befolyó összegekből fedeztünk.

Hogyan tudsz minket támogatni:

 • Imatámogatás: Hisszük, hogy Isten bízott meg minket ezzel a szolgálattal, köszönjük, ha imádkozol a tábori és az évközi tini munkáért! Ha feliratkozol a hírlevelünkre, negyed évente tájékoztatunk az egyesület munkájáról és az aktuális imatémákról.
 • Önkéntes munka: Amennyiben a szabadidőddel, munkáddal támogatnád  a tábort, úgy tájékozódj az önkéntes “fülön” a lehetőségekről, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!
 • Tárgyi adományok: Szívesen fogadunk jó állapotú tárgyi eszközöket, amelyekkel  táborunk eszközparkját, felszereltségét bővíthetjük (pl. sátor, hálózsák, matrac, sportszerek, rajzeszközök, konyhai használati tárgyak, technikai eszközök). Ha ezt a támogatási formát szeretnéd választani, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!
 • Pénzügyi támogatás: Amennyiben ránk bíznád, hogy támogatásod felhasználásához megtaláljuk a legfontosabb célt, úgy nincs más teendőd, mint az alábbi számlaszámra átutalni a támogatásra szánt összeget. Kérjük a megjegyzésbe feltétlen írd be, hogy „adomány”.
  Kedvezményezett neve: Horgony Egyesület
  Számlaszám:
  11704007-22044929 (OTP bank)
  Közlemény:
  adomány

Köszönünk minden segítséget!

Bezárás