Rólunk

Mi is az a BIKA?

Néhány évvel ezelőtt egy új fogalom született Magyarországon a fiatalok és a tinik körében: BIKA, Bibliai Kalandtábor.

A BIKA tábor egy nyári gyermek és ifjúsági tábor, melyet minden év júliusában rendezünk meg varázslatos természeti környezetben. Célunk, hogy a résztvevőknek a nyári szünet ideje alatt tartalmas kikapcsolódást kínáljunk.

A gyermek táborok között egyedülálló, mivel keresztyén értékrendet képvisel, és kíván átadni, a táborozó fiataloknak, mindezt nomád természeti körülmények közepette, rengeteg interaktív élménnyel fűszerezve.

Amit más gyermek táborokhoz képest a BIKA tábor nyújtani képes, az a résztvevők számára nagyfokú szabadság, komfortzónán túli élmények. Teret adunk a kreativitásnak, építkezés, barkácsolás, és kézműves munkák terén.

Nem kisebb fába vágtuk a fejszénket, mint a jelen világban határozott értéket közvetíteni, és Isten lényét, az általa teremtett világ, köztük a saját képére teremtett ember felfedezése által megismertetni. Tesszük ezt a Biblia fő üzenete, az evangélium továbbadása által, mellyel Isten minden Őbenne hívőt megbízott.

A Bibliai Kalandtábor különlegessége, hogy a fiatalokat egy komplex, integrált szemléleten keresztül szólítja meg, mely szemléletben egyaránt megjelenik a szociális és természeti környezet épségének szükségessége, az egészséges fizikai életre nevelés, és a Biblia üzenetének fontossága, mindeközben pedig a jó hangulat, és az összetartó közösség igénye is teljesül.

Korábbi BIKA táborok

2010-

A BIKA tábor célja

A Biblia Kalandtábor létrehozásával nem kevesebbet szeretnénk elérni, mint hogy a jelen, közösségi médiákon felnövekvő fiatal korosztály számára valami olyat nyújtsunk, mely eléri ingerküszöbüket. Szeretnénk bemutatni, hogy a társadalom által konzervatívnak és unalmasnak tűnő keresztyén élet mennyi izgalmat, és szépséget rejteget, az Istennel való járás nem a szürke hétköznapokat jelenti, hanem az igazi Énem megtalálását, kiteljesedését, önmagam, és a valódi világ felfedezését. Ez a gondolkodásmód szembemegy a mai mainstream-el, amely terméke az „identitástalan” és értékek nélkül felnövő fiatal nemzedék.

A gyermek tábor célja kettős.

Egyrészt, hogy kiszakítsa a civilizációból a tinédzsereket, akik így átélik milyen a természetben eltölteni egy hetet számítógép, telefon és mindenféle elektronikus eszköz nélkül. Másrészt, élménypedagógiai módszerekre alapozva ismerteti meg a Bibliát és az evangéliumot a résztvevőkkel, így az átélt dolgok egy életre beleivódnak az emlékeikbe.

A különböző tematikájú gyermek táborok más és más korba, helyre repítik el a tiniket, akik maguk is részesei lesznek az eseményeknek. Az átélt történetek tanulságain keresztül pedig megpróbáljuk Jézus Krisztust megismertetni velük, és szívüket közelebb vonni hozzá.

„Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem.”

Konfuciusz

A BIKA tábor hetei

Táborunk nomád jellegű, ami azt jelenti, hogy sátrainkat, az erdő mélyén varázslatos természeti környezetben verjük fel.

Igen, itt nincs kád, íróasztal, angol WC. Sőt az, hogy milyen meleg vízzel tusolsz esténként, attól függ, aznap mennyit sütött a nap ahhoz, hogy a víztoronyban a víz felmelegedjen. Persze a BIKA tábor technikai csapata nagyon leleményesen igyekszik otthonossá, komfortossá és praktikussá tenni ezt a nomád környezetet. Az évek során felhalmozott tapasztalatainkat kamatoztatva, immár hozzáértéssel és könnyedséggel építjük fel minden nyáron a tábor alapvető szükségleteit kielégítő létesítményeket. (konyha, nagysátor, családok sátrai, zuhanyzó, WC).

Építő hét

Az első hét feladata az építkezés ekkor történik a fent említett, a táborozók kényelmét szolgáló létesítmények felépítése, vagyis a nomád „luxus” kialakítása. 

Ez a hét igazából nem klasszikus tábori hét, hiszen itt egy viszonylag feszített tempójú, előre pontosan eltervezett építkezés folyik, ezért is a neve ÉPÍTŐ HÉT. A segítő csapat nagy része a korábban táborozó, mára már ifjúvá serdült fiatalokból áll. A lelkes technikai csapat tagjai sokszor kemény és fárasztó munkával építik fel a tábori objektumokat, persze a pihenésre és a kikapcsolódásra az esti tábortűznél jó beszélgetések mellett is van lehetőség. 

Ha betöltötted a 16. életéved, tettre kész fiatal vagy, és szívesen részt vennél az építkezésben, várunk ÖNKÉNTESNEK!

Ifi tábor

Ifi táborunk egy lazább, kötetlenebb együttlétre ad lehetőséget az ifi korosztály (15+) számára, Isten igéjével és az evangélium üzenetével a központban.

Az IFI TÁBORBA várjuk azokat a fiatalokat, fiatal felnőtteket, akik szívesen eltöltenek néhány napot egy keresztyén ifjúsági táborban.  

Tini tábor - 2021-től már KÉT TURNUSBAN!

A Bibliai Kalandtábor legfontosabb része, amikor is kezdetét veszi a nagybetűs Kaland, vagyis a TINI TÁBOR. A táborozók 10-12 fős csoportokba, úgynevezett családokba vannak beosztva.

Minden családnak van két felnőtt vezetője: családanya és családapa, az ő feladatuk a  család-segítőkkel kiegészülve, segíteni a gyerekeket a tábori hét alatt, figyelni rájuk, kiismerni szokásaikat és egymáshoz való viszonyukat. Koordinálják és terelgetik őket a játékos ismeretszerzésben, illetve a tábori keretek által biztosított, az otthoninál esetenként nagyobb szabadságban, önállóságban. 

Természetesen a segítők a tinikkel vannak a nap 24 órájában, velük is alszanak egy sátorban, segítik beilleszkedésüket a tábori programok, feladatok során.

Fontosnak tartjuk kiemelni a BIKA tábor keresztyén szellemiségét. Azok a fiatal önkéntesek, akik a tini tábor ideje alatt a táborozókkal vannak, ennek szellemében különleges hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden táborozó megismerje a Biblia legfontosabb üzenetét: az evangéliumot, hogy már gyermekként rábízhassa életét Jézus Krisztusra, mint Megváltójára. 

Bezárás